Tuesday, August 24, 2010

TIMUN BETIK


Bahan-bahan:
  • Sebiji buah timun betik
  • Santan pekat secukupnya
  • Sedikit garam
  • Gula secukupnya
Cara-cara:
  • Potong buah timun betik secara kiub, masukkan ke dalam mangkuk
  • Campurkan santan, gula dan garam, kacau rata
  • Sedia untuk dinikmati
  • Lebih enak jika dimakan ketika sejuk, boleh simpan di dalam peti ais atau makan bersama ais ketul

Saturday, August 21, 2010

IKAN BAWAL TIGA RASA

Bahan-bahan:
  • Seekor ikan bawal
  • 2 biji bawang putih (dicincang halus)
  • 5 biji bawang merah (dicincang halus)
  • 8 biji cabai hidup (dicincang halus)
  • 2 biji halia sebesar ibu jari (dihiris halus)
  • 3 tangkai serai (diketuk)
  • 8 biji cili api (diketuk)
  • 2 biji tomato (dipotong dadu)
  • 2 kerat nenas (dipotong dadu)
  • 2 sudu cili boh
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • Sedikit daun ketumbar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Serbuk kunyit, garam, dan gula
  • Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara:
  • Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh dan tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat dan toskan
  • Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang dan goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah, halia dan serai, goreng lagi sehingga naik bau
  • Masukkan cabai hidup yang telah dicincang tadi dan goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas
  • Masukkan tomato, sos tiram, sos ikan, gula dan garam, dan tepung jagung yang telah dibancuh dgn air
  • Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar

IKAN KERAPU ALA MASAK MERAH


Bahan-bahan:

  • Sekilo ikan kerapu (lebih kurang 4 ekor)
  • Garam dan kunyit
  • Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
  • 1 biji bawang besar (dimesin)
  • 4 biji bawang putih (dimesin)
  • Halia sebesar ibu jari (dimesin)
  • 2 batang serai (dimesin)
  • 3 biji tomato (dipotong dadu)
  • Secekak daun ketumbar (dihiris 3 inci)
  • Sedikit santan pekat
  • 3 sudu besar sos tomato
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit cabai kering telah dimesin (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sedikit bawang goreng (optional)
Cara-cara:
  • Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit
  • Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ikan hingga gari
  • Buat sampai ikan habis, ketepikan, susun dalam pingan
  • Untuk membuat sos ikan, di dalam kuali lain, panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dimesin hingga wangi
  • Kemudian, masukkan cabai kering, biarkan sebentar
  • Setelah garing, masukkan pula sos tomato, santan, garam dan gula, kacau rata dan didihkan sebentar
  • Akhir sekali, masukkan tomato dan daun ketumbar, kacau rata
  • Tutup api, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng sebelumnya, tabur sedikit bawang goreng
  • Sedia untuk dinikmati bersama

SIPUT LALA GORENG


Bahan-bahan:
  • 1 1/2 kg siput lala (dicuci bersih dan ditoskan)
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • 3 ulas bawang merah (dimesin)
  • 4 ulas bawang putih (dimesin)
  • 3 tangkai cabai hidup (dimesin)
  • 2 tangkai serai (diketuk)
  • 5 biji cili api (diketuk)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos tiram
  • Secekak daun ketumbar (dihiris 3 inci)
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
  • Siput lala direndamkan dalam air sebentar, dibasuh dan ditoskan
  • Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi
  • Masukkan serai dan cili api, biarkan sebentar
  • Masukkan sos tomato, sos tiram, garam, gula, daun ketumbar dan siput lala, kacau rata
  • Tutup dengan penutup kuali dan biarkan sebentar
  • Angkat dan hidangkan dalam pinggan
  • Sedia untuk dinikmati

Monday, August 2, 2010

KETAM MASAK CABAI


Bahan-bahan:
  • 10 ekor ketam (sederhana besar)
  • Cabai kering yang telah dimesin (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sebiji bawang besar (dikisar)
  • Sedikit belacan (dikisar)
  • Sedikit kunyit
  • Sedikit air
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk mengoreng dan menumis
Cara-cara:
  • Gaulkan ketam yang telah dicuci bersih dengan garam dan kunyit
  • Panaskan minyak masak di dalam kuali
  • Goreng ketam hingga garing, angkat dan ketepikan
  • Kisar bawang besar dengan belacan
  • Panaskan minyak di dalam kuali (yang sama atau yang baru), tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau
  • Kemudian, masukkan pula cabai kering, masak hingga garing
  • Masukkan air asam jawa, gula dan garam
  • Akhir sekali, masukkan ketam yang telah digoreng tadi bersama dengan sedikit air
  • Kacau hingga rata dan biarkan ketam masak seketika
  • Tutup api, sedia untuk dihidangkan