Sunday, May 29, 2011

AYAM KICAP BEREMPAH

Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos BBQ (Heinz)
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 1 sk lada hitam (ditumbuk halus)
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1sk rempah kurma
  • Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
  • Hirisan daun sup secukupnya
  • Sedikit gula dan garam
  • Sedikit air asam jawa
  • Sedikit air
  • Minyak masak

Bahan-bahan Kisar :
  • 2 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas

Cara-cara:
  • Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian, masukkan serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, rempah kurma, serbuk cili dan serbuk lada hitam yang telah dibancuh dengan sedikit air. Goreng hingga garing dan pecah minyak
  • Masukkan air asam jawa, kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan sos BBQ. Barulah dimasukkan ayam yang telah digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih.
  • Akhir sekali masukkan garam, gula dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna
  • Tutup api. Sedia untuk dihidangkan


CUCUR UDANG


Bahan-bahan (cucur udang):
  • Tepung gandum secukupnya
  • Sedikit tepung beras
  • Udang
  • Taugeh
  • Kucai (dihiris)
  • Daun bawang (dihiris sederhana)
  • Daun sup (dihiris sederhana)
  • 1-2 biji bawang besar (dihiris)
  • Sedikit kunyit
  • Sedikit baking powder
  • Garam secukup rasa
  • Air
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • Timun*
  • Telur yang telah digoreng*
  • Ubi kentang yang telah digoreng*
  • *Dimakan bersama cucur udang
Bahan-bahan (sos):
  • 1 ulas bawang putih dikisar
  • Cabai kering yang telah dimesin
  • Sedikit sos tomato
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit cuka
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air
  • Sedikit bawang goreng
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara (cucur udang):
  • Campurkan kesemua bahan kecuali timun, telur dan ubi kentang. Gaul sebati
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Sendukan adunan dan goreng sehingga garing
  • Potong kecil-kecil. Hidangkan bersama timun, telur dan ubi kentang
  • Sedia untuk dinikmati bersama sos
Cara-cara (sos):
  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan cabai kering sehingga garing
  • Kemudian, masukkan sos tomato, sos cili, cuka, garam, gula dan sedikit air. Biarkan mendidih dan sedikit pekat. Tutup api
  • Taburkan sedikit bawang goreng. Kacau rata
  • Sedia untuk dimakan dengan cucur udang


AYAM GORENG AWEK MUDA

Bahan-bahan:
  • Beberapa ketul ayam (saiz sederhana, dicuci bersih)
  • Tepung goreng serbaguna (saya guna tepung goreng awek muda)
  • Putih telur
  • Minyak masak untul menggoreng
Cara-cara:
  • Panaskan minyak di dalam kuali
  • Celupkan ayam ke dalam putih telur, kemudian ke dalam tepung serbaguna. Gaul rata. Goreng ayam di dalam minyak panas dengan api sederhana. Goreng hingga keperangan
  • Toskan. Buat sampai habis
  • Sedia untuk dihidangkan

SAMBAL KUININ

Bahan-bahan:
  • Buah kuinin (dihiris sederhana halus)
  • Sedikit belacan
  • Sedikit air asam jawa pekat
  • Beberapa tangkai cabai hidup
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
  • Kisar kesemua bahan kecuali buah kuinin sehingga sederhana lumat
  • Campurkan bahan-bahan kisar bersama buah kuinin yang telah dihiris
  • Gaul sebati
  • Sedia untuk dihidangkan

BEGEDIL SARDIN

Bahan-bahan:
  • 1/2 - 1 kg ubi kentang (direbus, digoreng dan dilecek)
  • 1 batang carrot (didadu dan direbus)
  • 1 tin sardin (ayam brand)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • Daun sup (dihiris sederhana besar)
  • Daun bawang (dihiris sederhana besar)
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Bawang goreng
  • Minyak masak untuk menumis dan menggoreng
  • 3 biji putih telur
Cara-cara:
  • Tumis minyak masak di dalam kuali. Setelah panas, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing
  • Kemudian, masukkan sardin yang telah dilecek. Kacau hingga rata
  • Masukkan pula, carrot, garam, gula, serbuk lada hitam, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Kacau hingga sebati. Tutup api
  • Masukkan sardin yang telah masak tadi dengan ubi kentang yang telah direbus, digoreng dan dilecek
  • Gaul sehingga rata. Kemudian, bentukkan begedil. Buat sehingga habis
  • Panaskan minyak untuk menggoreng di dalam pan
  • Celupkan begedil dengan putih telur, kemudian goreng sehingga keperangan. Buat sampai habis
  • Sedia untuk dihidangkan


Thursday, May 26, 2011

KEK BATIK LAPIS

Bahan-bahan:
  • 250 g biskut merie
  • 200 g milo
  • 397 g susu pekat
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 150 g butter
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu besar air panas
Cara-cara:
  • Sediakan loyang 7 inci yang dialas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais
  • Keluarkan dan potong. Sedia untuk dinikmati



Wednesday, May 25, 2011

PUDING BLUEBERRY

Bahan-bahan:
  • 10 g serbuk agar-agar
  • Blueberry filling
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 4 sudu besar susu pekat manis
  • 1 cawan air (250 ml)
  • 2 cawan susu segar (500 ml)
  • 1 sudu besar butter
  • 2 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air (dibancuhkan)
Cara-cara:
  • Satukan air bersama gula dan serbuk agar-agar. Didihkan hingga larut
  • Masukkan susu segar dan susu pekat. Kacau sebati
  • Masukkan bahan-bahan selebihnya dan kacau lagi hingga kelihatan pekat
  • Tuangkan ke dalam bekas bersesuaian dan sejukkan terlebih dahulu
  • Hiaskan dengan topping blueberry. Sedia untuk dinikmati

Tuesday, May 24, 2011

TALAM BERLAUK

Bahan-bahan (talam):
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 3 cawan santan
  • 1 sudu kecil garam
Bahan-bahan (tabur):
  • Cili hidup (dihiris halus)
  • Daun bawang dan daun sup (dihiris halus)
  • Bawang goreng
  • Udang kering (dibasuh, ditos, digoreng hingga garing dan dimesin halus)
  • Udang hidup (digoreng dengan sedikit butter)
Bahan-bahan (sos):
  • 1 ulas bawang putih (dimesin halus)
  • Sedikit cabai kering yang telah dimesin
  • Sedikit cuka
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit sos tiram
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Sedikit air
  • Minyak masak untuk menumis
Cara-cara (talam):
  • Campurkan kesemua bahan, dikisar sehingga sebati. Tapis
  • Masukkan ke dalam bekas, kukus selama 30 min
  • Sejukkan sebentar
  • Tabur bahan-bahan untuk taburan
  • Sedia untuk dinikmati bersama sos
Cara-cara (sos):
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih bersama cabai kering hingga garing
  • Kemudian, masukkan cuka, sos cili, sos tiram, sedikit air, garam dan gula. Kacau sebati
  • Apabila sos mendidih dan agak pekat, tutup api
  • Sedia untuk dihidangkan



CEKODOK KELEDEK


Bahan-bahan:
  • 2 cawan ubi keledek (direbus dan dilecek)
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu serbuk penaik
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
  • Gaul rata ubi keledek bersama gula
  • Masukkan telur, tepung, serbuk penaik dan garam. Uli sehingga membentuk doh yang lembut
  • Panaskan minyak di dalam kuali
  • Jemput adunan sedikit demi sedikit
  • Goreng sehingga keemasan
  • Buat sampai habis
  • Sedia untuk dinikmati

Sunday, May 22, 2011

CEK MEK MOLEK


Bahan-bahan:
  • 600 g ubi keledek (direbus dan dilecek)
  • 2 cawan tepung gandum
  • Gula (untuk inti)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak (untuk menggoreng)
Cara-cara:
  • Campurkan keledek dengan tepung gandum dan garam. Uli hingga menjadi doh yang lembut
  • Ambil sedikit adunan, dan leperkannya. Masukkan gula sebagai inti dan tutup serta gulungkannya kembali. Lakukan sehingga selesai
  • Panaskan minyak di dalam kuali
  • Goreng hingga kekuningan dan angkat
  • Sedia untuk dihidangkan