Bahan-bahan gula hangus:
- 2 sudu besar gula pasir
Cara-cara gula hangus:
- Taburkan gula pasir di dalam loyang
- Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 10 min sehingga gula menjadi perang
- Keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar
Bahan-bahan puding karamel:
- 6 biji kuning telur
- 1 cawan susu cair
- 100 g gula pasir
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara puding karamel:
- Campurkan semua bahan dan kacau perlahan-lahan hingga sebati
- Tapiskan adunan puding ke atas gula hangus
- Bakar di dalam oven pada suhu yang sama selama 20 min secara bain-marie (letak loyang kek di atas loyang yang berisi air panas)
- Setelah 20 min, keluarkan loyang dan sejukkan sebentar. Biar permukaan puding sedikit mengeras
Bahan-bahan kek coklat:
- 3/4 cawan koko
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil bikarbonat soda
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 3/4 cawan susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanila
- 4 biji kuning telur
- 4 biji putih telur
- 1/2 cawan gula halus
Cara-cara kek coklat:
- Di dalam satu bekas, diayak bersama koko, tepung gandum, baking powder dan bikarbonat soda. Ketepikan
- Pukul putih telur dengan gula halus hingga kembang. Ketepikan
- Di dalam bekas yang lain, pukul kuning telur hingga kembang. Masukkan susu cair, minyak masak, susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi hingga sebati
- Satukan adunan kuning telur dan tepung ke dalam adunan putih telur. Kaup balik hingga sebati
- Tuang perlahan-lahan adunan kek ke atas puding karamel
- Bakar pada suhu yang sama selama 1 jam secara bain-marie
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu dan barulah diterbalikkan
- Enak dimakan ketika sejuk. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment