Bahan-bahan:
- 1 mangkuk isi ayam (dipotong kiub)
- 1 cawan bebola ayam
- Capsicum kuning, merah dan hijau (dipotong petak)
- 3 biji bawang besar (dipotong baji)
- 1 tin cendawan butang (dibelah dua)
- 2 biji terung (dipotong bulat)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 inci halia (dikisar)
- 2 sudu besar mustard
- 1/4 cawan kicap manis
- 1 sudu besar gula putih atau perang
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk pati ayam
- Sedikit serbuk lada hitam
- Sedikit minyak sayur/ olive
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan kicap manis, serbuk pati ayam, serbuk lada hitam, mustard, garam dan gula. Kacau hingga sebati. Tutup api
- Masukkan isi ayam dan bebola ayam. Gaul sebati
- Akhir sekali, masukkan semua bahan lain. Gaul sebati
- Perap selama 2 jam di dalam peti ais
- Kemudian bakar sehingga garing keperangan. Boleh bakar dengan menggunakan oven atau pan grill
- Cucuk ayam dan bahan lain secara berselang seli pada lidi sate
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment