Thursday, November 1, 2012

VANILLA MILLE CREPE/ A THOUSAND LAYER CAKE




 Bahan-bahan crepe:
  • 140 g tepung naik sendiri
  • 20 g tepung jagung
  • 80 g gula kastor
  • 500 ml susu segar
  • 30 g butter (dicairkan)
  • 4 biji kuning telur
  • Secubit garam
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
  • Campurkan kesemua bahan, kisar dan tapis
  • Perap adunan selama 30 min
  • Panaskan non stick pan, setelah betul-betul panas, masukkan satu senduk adunan dan ratakan. Gunakan api kecil
  • Setelah permukaan atas crepe kering dan lapisan bawah garing keperangan, angkat dan letakkan di atas pinggan yang telah dilapik plastik. Pastikan setiap lapisan 1 helai plastik
  • Buat hingga adunan habis
Bahan-bahan kek span vanila (optional):
  • 2 biji telur
  • 55 g gula kastor
  • 35 g tepung gandum
  • 10 g tepung jagung
  • 15 g butter
  • 10 ml susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
  • Panaskan susu segar sehingga mendidih. Tutup api dan masukkan butter, kacau hingga butter cair. Ketepikan
  • Masukkan telur dan gula ke dalam satu mangkuk yang besar
  • Panaskan air di dalam periuk kecil sehingga mendidih. Kemudian, letakkan mangkuk besar berisi telur dan gula ke atas periuk kecil. Pastikan api sederhana dan mangkuk besar tidak menyentuh air di dalam periuk kecik. Pukul gula dan telur hingga suhu adunan mencapai suhu badan (agak2 panas yang boleh disentuh oleh jari). Tutup api dan alihkan mangkuk besar dari periuk kecil. Teruskan memukul adunan sehingga gebu di mana warna telur yang asalnya bewarna kuning bertukar ke warna putih
  • Diayak tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan di atas. Kaup balik hingga sebati. Tidak perlu menggunkan mixer, hanya kaup balik dengan spatula secara perlahan hingga sebati
  • Akhir sekali masukkan adunan susu dan esen vanila. Kaup balik hingga sebati
  • Sediakan  loyang 8'' yang dilapik dengan baking paper. Masukkan adunan ke dalam loyang yang disediakan
  • Bakar pada suhu 180 (degree celsius) selama 30 min. Setelah masak, telangkupkan ke atas redai. Sejukkan sebelum dikeluarkan dari loyang
Bahan-bahan vanilla cream custard:
  • 200-300 ml whipping cream
  • 450 ml susu segar
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 85 g gula kastor
  • 4 biji kuning telur
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Secubit garam
Cara-cara:
  • Campurkan kesemua bahan kecuali whipping cream dan butter, kacau, kisar dan tapis
  • Masukkan ke dalam periuk, masak sehingga pekat dengan api sederhana. Setelah pekat, tutup api dan masukkan butter. Kacau hingga sebati. Biarkan adunan sejuk sebentar
  • Masukkan whipping cream ke dalam mangkuk dan putar hingga kental
  • Apabila adunan cream custard telah sejuk, satukan dengan whipping cream dan kaup balik hingga sebati
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag
Cara-cara melapis:
  • Letakkan kek span ke atas board. Sapukan permukaan kek dengan jus lemon yang telah dicampur dengan sedikit air
  • Kemudian, pipekan cream custard ke seluruh permukaan kek dan ratakan
  • Ambil sekeping crepe, letakkan di atas. Tekan sedikit atasnya supaya cream di bawah rata
  • Pipingkan sekali lagi cream custard
  • Ulangi proses cream dan crepe sehingga crepe habis
  • Balut kek dengan plastik dan simpan di dalam peti ais supaya cream mengeras
  • Kemudian, bolehlah hias kek mengikut kreativiti tersendiri
  • Sedia untuk dipotong dan dinikmati




 

4 comments:

  1. salam mas...sedapnyer vanilla mille crepe tu...rajinnya mas buat crepe tu..selalunya kak fiza tgk org buat crepe durian ja...pandai mas buat jd sebijik kek...he he he...dap ni....

    ReplyDelete
  2. Salam kak fiza....sdp kak....t akk pn blh try.....

    ReplyDelete
  3. Assalam..kek span tu..cuma letak dibawah saje kan?x payah letak disetiap lapis crepe..

    ReplyDelete