- 250 g butter
- 500 g tepung gandum
- Secubit garam
- Air sejuk dari peti ais
Bahan-bahan inti:
- 1 tin sardin (toskan sos, lenyek ikan sardin)
- 1 biji bawang besar (dicincang)
- 2 tangkai cili hidup (dihiris bulat)
- Sedikit potongan daun sup
- Sedikit garam
- Sedikit perahan jus limau
- Sedikit minyak masak
Bahan sapuan:
- 1 biji kuing telur
Cara-cara:
- Satukan butter, tepung dan garam di dalam satu bekas. Sedikit demi sedikit masukkan air sejuk dan uli adunan sehingga membentuk doh yang tidak melekat di tangan
- Simpan doh di dalam peti ais selama 1 jam sebelum dicanai
- Cara penyediaan inti: Tumis bawang besar sehingga naik bau. Kemudian, masukkan semua bahan lain, kacau hingga sebati. Tutup api dan sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan
- Canai doh senipis 0.3 cm, letakkan sedikit inti dan gulung. Buat sehingga habis
- Buat sedikit torehan di atas sardine roll dengan menggunakan pisau. Sapukan kuning telur dan bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama lebih kurang 30-40 min atau sehingga kuning keperangan
- Sedia untuk dinikmati
sedapnyer Masratul Hawa...rajin Hawa masak...pastu segak2 pulak tu...dapnyer...=)
ReplyDeleteKak fiza....rajin gitu2 jela...kaki akk mcm mn....dh ok sket?
ReplyDelete