Wednesday, November 21, 2012

CHEESY MEATBALL LASAGNA


 Bahan-bahan:
  • Beberapa keping lasagna (dicelur sekejap dengan air panas dan sedikit minyak)
  • Sedikit butter
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 paket daging cincang ramli
  • 3 keping daging burger ramli (dicincang)
  • Bebola daging (dicelur sekejap)
  • 1 botol sos pasta prego tradisional
  • Sedikit serbuk pati ayam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit serbuk oregano
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • 1 tin cendawan butang (dipotong sederhana)
  • 1/2 biji capsicum merah, kuning dan hijau (potong kiub)
  • Hirisan keju parmesan dan mozarella (untuk tabur)
  • Minyak zaitun
Bahan-bahan (sos putih):
  • Butter
  • Tepung gandum
  • Susu segar
  • Keju cheddar
  • Sedikit garam
Cara-cara:
  • Panaskan minyak zaitun bersama sedikit butter. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dicincang hingga naik bau
  • Kemudian, masukkan daging kisar dan daging burger. Masak sekejap hingga daging bertukar warna
  • Masukkan sos pasta, serbuk pati ayam, oregano, serbuk lada hitam, bebola daging, capsicum, dan cendawan butang. Gaul hingga sebati
  • Apabila agak kering, tutup api dan ketepikan
  • Penyediaan sos putih: Cairkan butter, masukkan tepung, susu segar, keju dan sedikit garam. Masak sehingga pekat. Tutup api dan sejukkan sebentar
  • Susun lasagna yang telah dicelur ke dalam acuan atau loyang. Masukkan inti daging sehingga menutupi permukaan lasagna. Tuang sos putih sehingga menutupi permukaan inti daging. Tabur keju parmesan dan mozarella. Ulangi langkah melapis seperti di atas sehingga habis
  • Bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 40-45 min sehingga permukaan atas garing keperangan
  • Enak dimakan ketika masih panas. Sedia untuk dinikmati

 

No comments:

Post a Comment