- 300 ml susu segar
- 6 keping keju Kraf Cheseedale
- 110 g butter
- 110 tepung gandum (diayak)
- 3 biji telur gred A (diasing kuning dan putih telur)
- 90 g gula kastor
- 1 sudu kecil esen vanila
- Strawberry filling secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan susu segar, butter dan cheese sehingga larut dan sebati. Tutup api. Ketepikan
- Pukul kuning telur hingga berkrim
- Pukul putih telur dengan gula sehingga kental (meringue/ soft peak)
- Campurkan tepung gandum, esen vanila dan kuning telur ke dalam adunan cheese. Kaup balik hingga sebati
- Kemudian, masukkan pula adunan meringue dan kacau sebati
- Sendukkan 1/4 adunan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan kertas minyak
- Pipingkan strawberry filling secara bulatan kecil ke seluruh permukaan adunan ( macam titik bedak sejuk)
- Kemudian, tambahkan adunan kek dan pipingkan lagi strawberry filling. Buat sehingga adunan habis. Pada lapisan teratas, pipingkan strawberry filling secara lingkaran dan lorekkan sehingga membentuk corak seperti di dalam gambar (corak bergantung kepada kreativiti masing-masing)
- Letak loyang ke dalam loyang yang lebih besar yang mengandungi air suam dan bakar adunan pada suhu 160 (degree celcius) selama 1 jam atau sehingga masak
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan daripada loyang. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment