- 60 g gula halus
- 2 sudu besar air
Bahan-bahan puding:
- 2 biji telur
- 400 ml susu cair
- 35 g gula halus
- Sedikit esen vanila
Bahan-bahan kek:
- 70 g tepung gandum (diayak)
- 60 g gula halus
- 2 biji telur (asingkan putih dan kuning telur)
- 20 g butter (dicairkan)
- 20 ml air
- 1/2 sudu kecil bikarbonat soda (diayak)
- 1/2 sudu kecil cream of tartar (diayak)
- Pewarna yang diingini
Cara-cara karamel:
- Panaskan gula halus sehingga keperangan. Tutup api dan masukkan air. Kacau hingga sebati
- Ketika masih panas, masukkan karamel ke dalam loyang yang telah digris dengan sedikit marjerin. Ratakan ke seluruh permukaan. Ketepikan
Cara-cara puding:
- Campurkan kesemua bahan ke dalam bekas. Kacau hingga gula hancur dan sebati. Tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi. Ketepikan
Cara-cara kek:
- Pukul putih telur, cream of tartar dan separuh gula halus (30 g) sehingga kembang dan kental (soft peak, bla diterbalikkan, adunan tak jatuh)
- Pukul pula kuning telur dengan separuh lagi gula halus (30 g) sehingga berkrim
- Campurkan adunan putih dan kuning telur. Kacau sebati
- Masukkan pula tepung gandum, butter, air dan bikarbonat soda. Kaup balik sehingga sebati
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian secara sama banyak. Letakkan sedikit pewarna yang digemari dan kacau hingga sebati
- Masukkan adunan kek ke dalam loyang yang berisi karamel dan puding tadi secara berselang-seli. Lakukan sehingga habis
- Letakkan loyang adunan ke dalam loyang yang lebih besar yang berisi air suam
- Bakar adunan pada suhu 170 (degree celcius) selama 40 minit atau sehingga masak
- Apabila masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dibalikkan
- Sedia untuk dinikmati. Lebih enak dimakan setelah disejukkan terlebih dahulu
No comments:
Post a Comment