- 170 g butter
- 50 g icing sugar
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 290 g tepung gandum (diayak)
Bahan-bahan egg filling:
- 1 tin susu cair
- 1 cawan air suam
- 1/2 cawan gula kastor
- 1 sudu besar esen vanila
- 4 biji telur
- Sedikit pewarna kuning
Cara-cara shell/ crust:
- Dipukul butter dan gula ising sehingga kembang
- Kemudian, masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi
- Akhir sekali masukkan tepung gandum, gaul rata sehingga membentuk doh yang lembut
- Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dasar tat dengan garfu (cucuk sedikit sahaja, kalau boleh jangan sampai lubang di bawah)
- Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 20-25 min atau sehingga masak
- Keluarkan tat dari acuan, dan sejukkan sebentar
- Setelah tat sejuk, letakkan egg filling ke dalam tat dan bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 15-20 min. Setelah siap dibakar, mungkin terdapat beberapa tat yang melekat pada loyang, kerana egg filling tertumpah semasa proses pembakaran. Oleh itu, cungkil tat dengan pisau atau sudip secara berhati-hati
- Sedia untuk dinikmati
Cara-cara egg filling:
- Campurkan air suam dan gula. Kacau hingga gula larut
- Kemudian, masukkan semua bahan lain dan kacau sebati
- Sedia untuk digunakan
No comments:
Post a Comment