Sunday, November 13, 2011

EGG TART

 


 
Bahan-bahan shell/ crust:
  • 170 g butter
  • 50 g icing sugar
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 290 g tepung gandum (diayak)
Bahan-bahan egg filling:
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sudu besar esen vanila
  • 4 biji telur
  • Sedikit pewarna kuning
Cara-cara shell/ crust:
  • Dipukul butter dan gula ising sehingga kembang
  • Kemudian, masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi
  • Akhir sekali masukkan tepung gandum, gaul rata sehingga membentuk doh yang lembut
  • Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dasar tat dengan garfu (cucuk sedikit sahaja, kalau boleh jangan sampai lubang di bawah)
  • Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 20-25 min atau sehingga masak
  • Keluarkan tat dari acuan, dan sejukkan sebentar
  • Setelah tat sejuk, letakkan egg filling ke dalam tat dan bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 15-20 min. Setelah siap dibakar, mungkin terdapat beberapa tat yang melekat pada loyang, kerana  egg filling tertumpah semasa proses pembakaran. Oleh itu, cungkil tat dengan pisau atau sudip secara berhati-hati
  • Sedia untuk dinikmati
Cara-cara egg filling:
  • Campurkan air suam dan gula. Kacau hingga gula larut
  • Kemudian, masukkan semua bahan lain dan kacau sebati
  • Sedia untuk digunakan


No comments:

Post a Comment