Bahan-bahan A:
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan serbuk koko (diayak)
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak/ jagung
- 1 sudu besar esen vanila
Bahan-bahan B:
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil bicarbonate soda
- 1 sudu kecil baking powder
Bahan C:
- 4 biji telur (diasingkan putih dan kuning, dan dipukul sedikit)
Cara-cara lapis coklat:
- Campurkan kesemua bahan-bahan A ke dalam periuk. Masak di atas api sehingga sebati. Tutup api dan sejukkan sebentar
- Masukkan bahan-bahan B dan C ke dalam A secara berselang seli. Gaul sebati
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian yang sama banyak
Bahan-bahan lapis cheese:
- 250 g cream cheese
- 60 g gula kastor
- 25 g tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar tepung jagung (diayak)
- 1 biji telur
- 1 sudu besar esen lemon
- 20 ml air
Cara-cara lapis cheese:
- Pukul kesemua bahan sehingga kembang dan sebati
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian
Cara-cara melapis:
- Panaskan air kukusan
- Masukkan bahagian pertama lapis coklat ke dalam loyang. Kukus selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak
- Kemudian, lapiskan pula bahagian pertama lapis cheese. Kukus selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak
- Ulangi langkah di atas sehingga habis. Lapisan terakhir, kukus selama 30 min
- Tutup api. Sejukkan dahulu. Kemudian, bolehlah dihias kek mengikut kreativiti masing-masing
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment