Saturday, November 5, 2011

CHOCOLATE CHEESE LAYERED CAKE

 


 

Bahan-bahan lapis coklat:
Bahan-bahan A:
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 cawan serbuk koko (diayak)
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak/ jagung
  • 1 sudu besar esen vanila
Bahan-bahan B:
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil bicarbonate soda
  • 1 sudu kecil baking powder
Bahan C:
  • 4 biji telur (diasingkan putih dan kuning, dan dipukul sedikit)
Cara-cara lapis coklat:
  • Campurkan kesemua bahan-bahan A ke dalam periuk. Masak di atas api sehingga sebati. Tutup api dan sejukkan sebentar
  • Masukkan bahan-bahan B dan C ke dalam A secara berselang seli. Gaul sebati
  • Bahagikan adunan kepada 4 bahagian yang sama banyak
Bahan-bahan lapis cheese:
  • 250 g cream cheese
  • 60 g gula kastor
  • 25 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar tepung jagung (diayak)
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar esen lemon
  • 20 ml air
Cara-cara lapis cheese:
  • Pukul kesemua bahan sehingga kembang dan sebati
  • Bahagikan adunan kepada 4 bahagian
Cara-cara melapis:
  • Panaskan air kukusan
  • Masukkan bahagian pertama lapis coklat ke dalam loyang. Kukus selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak
  • Kemudian, lapiskan pula bahagian pertama lapis cheese. Kukus selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak
  • Ulangi langkah di atas sehingga habis. Lapisan terakhir, kukus selama 30 min
  • Tutup api. Sejukkan dahulu. Kemudian, bolehlah dihias kek mengikut kreativiti masing-masing
  • Sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment