- 4 cawan beras basmathi (direndam 1 jam, dicuci dan ditos)
- 4 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan yogurt perisa mangga
- 1 sudu besar rempah beriani
- 1 helai daun pandan (disimpul)
- 1 biji tomato (dibuang biji dan didadu)
- 1 kiub pati ayam
- Garam secukup rasa
- Sedikit pewarna kuning
- Sedikit hirisan daun sup
- Sedikit bawang goreng
- 3 sudu besar minyak sapi
Bahan-bahan tumis:
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum cengkih
- 5 biji buah pelaga
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi dan masukkan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga garing dan naik bau
- Kemudian, masukkan tomato yang didadu. Layukan sebentar dan masukkan rempah beriani. Tumis sehingga naik bau
- Masukkan beras, susu cair, yogurt, daun pandan, kiub ayam, garam dan air. Kacau rata dan masak seperti biasa
- Apabila air kering, masukkan beberapa titis pewarna kuning. Biarkan nasi betul-betul masak. Kemudian, gemburkan
- Taburkan dengan hirisan daun sup dan bawang goreng. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment