Friday, November 11, 2011

NASI BERIANI YOGURT MANGGA

Bahan-bahan:
  • 4 cawan beras basmathi (direndam 1 jam, dicuci dan ditos)
  • 4 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan yogurt perisa mangga 
  • 1 sudu besar rempah beriani
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 1 biji tomato (dibuang biji dan didadu)
  • 1 kiub pati ayam
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit pewarna kuning
  • Sedikit hirisan daun sup
  • Sedikit bawang goreng
  • 3 sudu besar minyak sapi
Bahan-bahan tumis:
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum cengkih
  • 5 biji buah pelaga
Cara-cara:
  • Panaskan minyak sapi dan masukkan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga garing dan naik bau
  • Kemudian, masukkan tomato yang didadu. Layukan sebentar dan masukkan rempah beriani. Tumis sehingga naik bau
  • Masukkan beras, susu cair, yogurt, daun pandan, kiub ayam, garam dan air. Kacau rata dan masak seperti biasa
  • Apabila air kering, masukkan beberapa titis pewarna kuning. Biarkan nasi betul-betul masak. Kemudian, gemburkan
  • Taburkan dengan hirisan daun sup dan bawang goreng. Sedia untuk dinikmati


No comments:

Post a Comment