Friday, November 11, 2011

KURMA DAGING BADAM

 Bahan-bahan:
  • 1 kg daging (dipotong sederhana besar)
  • 1/2 cawan susu cair + perahan separuh biji limau nipis (jadikan tairu)
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 1 cawan susu cair
  • Sedikit air
  • 1 biji bawang besar (dibelah 4)
  • 5 biji kentang (sederhana besar)
  • 3 tangkai daun pudina
  • Sedikit daun sup (dikerat kasar)
  • 2 sudu besar air mawar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 kuntum cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
Bahan-bahan kisar:
  • 10 biji kacang badam 
  • 2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu besar jintan manis
  • 1/2 sudu kecil jintan putih
  • 1/2 sudu besar serbuk lada putih
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 biji buah pala
Cara-cara:
  • Campurkan daging dan bahan kisar ke dalam satu bekas. Perap selama 30 minit
  • Kemudian, masukkan daging yang diperap di dalam periuk. Dimasukkan juga susu cair, minyak sapi, sedikit air, kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang, cengkih dan daun pandan. Rebus sehingga daging separuh empuk
  • Kemudian, masukkan kentang. Rebus lagi sehingga kentang dan daging empuk
  • Setelah itu, masukkan tairu, belahan bawang besar, daun pudina, daun sup, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati. Masak sehingga kuah pekat
  • Akhir sekali masukkan air mawar dan sedikit minyak sapi. Kacau rata. Tutup api
  • Sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment