- 1 kg daging (dipotong sederhana besar)
- 1/2 cawan susu cair + perahan separuh biji limau nipis (jadikan tairu)
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1 cawan susu cair
- Sedikit air
- 1 biji bawang besar (dibelah 4)
- 5 biji kentang (sederhana besar)
- 3 tangkai daun pudina
- Sedikit daun sup (dikerat kasar)
- 2 sudu besar air mawar
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum cengkih
- 1 kuntum bunga lawang
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 helai daun pandan (disimpul)
Bahan-bahan kisar:
- 10 biji kacang badam
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1/2 sudu besar jintan manis
- 1/2 sudu kecil jintan putih
- 1/2 sudu besar serbuk lada putih
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 biji buah pala
Cara-cara:
- Campurkan daging dan bahan kisar ke dalam satu bekas. Perap selama 30 minit
- Kemudian, masukkan daging yang diperap di dalam periuk. Dimasukkan juga susu cair, minyak sapi, sedikit air, kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang, cengkih dan daun pandan. Rebus sehingga daging separuh empuk
- Kemudian, masukkan kentang. Rebus lagi sehingga kentang dan daging empuk
- Setelah itu, masukkan tairu, belahan bawang besar, daun pudina, daun sup, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati. Masak sehingga kuah pekat
- Akhir sekali masukkan air mawar dan sedikit minyak sapi. Kacau rata. Tutup api
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment