- 500 g beras basmathi (direndam 30 min, dicuci dan ditoskan)
- 3 sudu besar minyak sapi
- 700 ml air atau secukupnya (500 ml air + 200 ml susu cair)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 biji cengkih
- 3 biji bunga lawang
- 2 helai daun pandan
- 1 batang carrot (~100 g; disagat)
- 1 kiub pati ayam
- Garam secukup rasa
- Bawang goreng, kismis, daun sup dan daun bawang (sebagai hiasan)
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga garing dan naik bau
- Kemudian, masukkan beras, air, susu, kiub pati ayam, carrot, garam dan daun pandan. Kacau sebati
- Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
- Setelah masak, bolehlah ditabur bawang goreng, kismis, daun sup dan daun bawang
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment