- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- Sedikit air
- Sayur sawi thailand (dihiris kasar)
- 1 batang carrot (dipotong bulat)
- 2 biji ubi kentang (dipotong dadu)
- Fish ball
- Suhun
- Tauhu kering
- Wantan
- Daun sup dan daun bawang (dihiris kasar)
- 6 tangkai cili padi merah
- 1 sudu makan pati ayam (Tumix)
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar, pawang putih dan halia hingga garing dan naik bau
- Masukkan sedikit air, carrot dan ubi kentang. Rebus hingga empuk
- Kemudian, masukkan pula wantan, fish ball, suhun dan tauhu kering. Biarkan mendidih seketika
- Akhir sekali, masukkan garam, gula, pati ayam, sawi, daun sup, daun bawang dan cili padi. Kacau rata
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment