Monday, October 31, 2011

SUP CAMPUR

 

Bahan-bahan:
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • Sedikit air
  • Sayur sawi thailand (dihiris kasar)
  • 1 batang carrot (dipotong bulat)
  • 2 biji ubi kentang (dipotong dadu)
  • Fish ball
  • Suhun
  • Tauhu kering
  • Wantan
  • Daun sup dan daun bawang (dihiris kasar)
  • 6 tangkai cili padi merah
  • 1 sudu makan pati ayam (Tumix)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis
Cara-cara:
  • Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar, pawang putih dan halia hingga garing dan naik bau
  • Masukkan sedikit air, carrot dan ubi kentang. Rebus hingga empuk
  • Kemudian, masukkan pula wantan, fish ball, suhun dan tauhu kering. Biarkan mendidih seketika
  • Akhir sekali, masukkan garam, gula, pati ayam, sawi, daun sup, daun bawang dan cili padi. Kacau rata
  • Tutup api dan sedia untuk dihidangkan


No comments:

Post a Comment