- 2 ulas bawang besar (seulas dikisar, seulas lagi dihiris seperti wedges)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 3 batang serai (1 batang dikisar, 2 batang lagi diketuk)
- 2 sudu besar cabai kering yang telah dikisar
- 1 paket perencah tomyam (Maggi)
- Minyak untuk menumis
Bahan-bahan (perap):
- Isi ayam (dihiris sederhana)
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar minyak bijan
- Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan lain:
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- Sedikit susu segar/ susu cair
- Sedikit air
- Daun bawang dan daun sup (dipotong kasar)
- 6 tangkai cili api merah (dipotong kasar)
- 3 helai daun limau purut (dikoyak sedikit)
- 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Perapkan ayam dengan bahan-bahan perap selama 30 min
- Panaskan minyak, goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga garing. Angkat dan toskan
- Di dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tumisan sehingga garing dan naik bau
- Kemudian, masukkan ayam yang telah digoreng, sos tiram, sos cili, susu segar dan sedikit air. Gaul sebati dan biarkan sedikit kering
- Akhir sekali, masukkan daun sup, daun bawang, cili api, daun limau purut, jus limau nipis, garam dan gula. Kacau rata
- Tutup api dan sedia untuk dinikmati
Resepi ayam masak tomyam ni mmg sedappp...sya dah Cuba masak.
ReplyDelete