- 250 g tepung gandum
- 2 sudu kecil yis
- 1 sudu besar susu tepung
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu besar gula
- 160 - 170 ml air suam
- 1/2 sudu kecil garam
- Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Campurkan yis, air suam dan gula. Kacau sehingga gula larut. Biarkan sebentar sehingga yis berbuih
- Di dalam bekas lain, ayak tepung gandum. Masukkan susu tepung, butter, dan garam. Gaul rata. Kemudian, masukkan bancuhan yis. Uli hingga sebati dan membentuk doh
- Biarkan doh naik selama lebih kurang 1 jam
- Setelah doh naik, uli doh sekali lagi. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bulatkan setiap bahagian dan leperkan atau canaikan (jangan terlalu nipis atau tebal)
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng doh satu persatu dan siramkan minyak ke atas doh. Doh akan naik dan mengembung. Goreng sehingga garing keemasan. Angkat dan toskan
- Sedia untuk dinikmati bersama sambal ikan bilis, sambal sardin, kari ayam, kari daging atau sebagainya
No comments:
Post a Comment