- 5 biji telur gred A
- 15 g ovallette
- 160 g gula kastor
- 1 sudu teh baking powder (diayak)
- 125 g tepung gandum (diayak)
- 75 g minyak jagung/ masak
- 1 sudu kecil perisa pandan
- 2 sudu besar susu segar
Bahan-bahan kastard:
- 1050 g santan
- 225 g gula kastor
- 10 g serbuk jeli
- 1 sudu kecil perisa pandan
- 100 g tepung Hoen Kwe (hijau)
- 75 ml jus pandan (4 helai daun pandan dikisar dengan 75 ml air dan ditapis)
- Secubit garam
Cara-cara kek:
- Pukul telur, gula dan ovallette hingga kembang
- Kemudian, masukkan minyak jagung, perisa pandan dan susu segar. Pukul lagi
- Diayak tepung gandum bersama baking powder
- Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan dikaup balik sehingga sebati
- Lapik loyang dengan kertas minyak dan dilanser dengan butter
- Masukkan adunan ke dalam loyang, bakar pada suhu 175 (degree celcius) selama 30-45 minit atau sehingga masak
- Sejukkan kek, dan potong kek kepada 3 bahagian. Bahagian tepi kek dipotong untuk kecilkan kek
- Lapiskan kastard dahulu dan diikuti dengan satu lapis kek. Buat sehingga habis dan lapisan terakhir ialah kastard
- Sejukkan di dalam peti ais lebih kurang sejam dan sedia untuk dinikmati
Cara-cara kastard:
- Campurkan kesemua bahan dan kisar hingga sebati
- Kemudian, masak di atas api secara doule boiler sehingga pekat dan likat
- Sejukkan sebentar dan sedia untuk digunakan
No comments:
Post a Comment