Bahan-bahan doh:
- 300 g tepung high protein (diayak)
- 50 g gula pasir
- 1 biji telur (dipukul sedikit)
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil susu tepung
- 1 sudu kecil yis
- 1/4 sudu kecil bread improver
- 1/4 sudu kecil bread softener
- 160 ml air
- 25 g shortening/ butter
Bahan-bahan lain:
- 10 biji sosej (dicelur)
- Bijan atau cheese secukupnya
- Egg wash (telur kuning + sedikit susu segar; untuk sapuan)
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan doh di dalam 1 bekas. Gaul sebati sehingga membentuk doh yang tidak lekat di tangan (jika masih melekat, tambah tepung sedikt demi sedikit sehingga tidak melekat)
- Rehatkan adunan selama 1 jam 30 min sehingga doh naik
- Kemudian, bahagi doh kepada 10 bahagian yang sama banyak dan bulatkan
- Ambil satu bahagian, canaikan menjadi bentuk segiempat tepat. Letakkan satu sosej di tengah, dan potong memanjang di bahagian kiri dan kanan
- Kemudian, cantumkan bahagian-bahagian yang dipotong tadi secara berselang seli (seperti membuat dendan). Buat sehingga habis
- Letakkan doh yang telah dibentuk di dalam loyang pembakar yang telah dilanser butter
- Rehatkan doh selama 45 minit sehingga doh naik
- Kemudian, sapukan egg wash dan tabur bijan atau cheese
- Bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 15 minit atau sehingga masak keperangan
- Sedia untuk dinikmati dan enak dihidangkan bersama mayonis dan sos cili
No comments:
Post a Comment