- 500 g tepung high protein (diayak)
- 2 sudu kecil bread improver
- 2 sudu kecil bread softener
- 20 g susu tepung
- 75 g gula kastor
- 3 sudu kecil yis
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji telur (dipukul sedikit)
- 250 ml air
- 60 g butter
Cara-cara doh:
- Campurkan kesemua bahan. Uli sebati hingga membentuk doh. Perap selama 45 min - 1 jam
- Kemudian, bahagikan doh sama banyak kepada 17 bahagian dan bulatkan
- Ambil 1 bahagian doh, leperkan dan masukkan filling yang telah disediakan. Tutup rapat dan bulatkan. Buat hingga habis
- Aturkan di atas loyang pembakar yang telah dilanser dengan butter. Rehatkan doh selama 45 min, doh akan naik
- Setelah itu, pipingkan topping coffee yang telah disediakan, secara membulat bermula dari atas tengah. Buat hingga habis
- Bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 15 min atau sehingga masak (keperangan)
- Sedia untuk dinikmati
Bahan-bahan filling:
- 200 g butter
- 70 g gula perang
- 1/2 sudu kecil esen vanila
Cara-cara filling:
- Pukul butter dan gula perang hingga kembang
- Masukkan esen vanila, pukul lagi
- Sedia untuk digunakan
Bahan-bahan topping:
- 200 g butter
- 160 g gula ising
- 3 biji telur gred A (dipukul sedikit)
- 1 sudu kecil perisa kopi
- 200 g tepung gandum (diayak)
Cara-cara topping:
- Pukul butter dan gula ising sehingga kembang
- Kemudian masukkan telur dan diikuti dengan perisa kopi. Kacau sebati
- Masukkan pula tepung gandum. Gaul sebati
- Sedia untuk digunakan
No comments:
Post a Comment