Bahan-bahan (kek):
- 2 cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/2 cawan susu segar
- 1 cawan air suam
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 cawan pisang masak yang dilenyek
- 1 3/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1 1/2 baking powder
- 1 1/2 bicarbonate soda
- 1/2 sudu kecil garam
Bahan-bahan (chocolate ganache):
- 150 g whipping cream
- 200 g coklat masakan (dipotong keci-kecil)
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1/2 sudu makan butter
- 1 sudu makan madu
Cara-cara (kek):
- Pukul telur dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan susu, minyak jagung, pisang lenyek, garam dan esen vanila. Pukul lagi
- Di dalam bekas lain, diayak tepung bersama dengan serbuk koko, baking powder dan bicarbonate soda
- Masukkan adunan tepung ke dalam adunan yang dipukul tadi sedikit demi sedikit dan di selang seli dengan air suam. Kaup balik dan kacau sebati
- Lapik loyang dengan kertas minyak dan dilanser dengan sedikit butter
- Bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak
- Sejukkan dahulu dan sedia untuk disaluti topping
Cara-cara (chocolate ganache):
- Masak whipping cream di atas api yang sederhana sehingga berbuih
- Masukkan coklat masakan, esen vanila, butter dan madu
- Kacau sehingga pekat dan likat
- Sejukkan sebentar sebelum dihias di atas kek
No comments:
Post a Comment