Bahan-bahan:
- 5 biji telur gred A
- 200 g gula kastor
- 220 g tepung Hong Kong
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu besar ovallette
- 150 ml susu segar
- 1/2 sudu kecil garam
- 100 g minyak jagung/ masak
- 1 sudu kecil esen vanila
- Asam hawflakes secukupnya
- Pewarna yang digemari
Cara-cara:
- Ayak tepung Hong Kong dan baking powder di dalam bekas dan ketepikan
- Dipukul telur, gula dan ovallette hingga kembang
- Kemudian, masukkan esen vanila, susu segar, minyak jagung dan garam. Pukul hingga sebati
- Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit dan dikaup balik hingga sebati
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian
- Di alas loyang dengan kertas minyak
- Kukus selapis-selapis sehingga habis (setiap lapis menggunakan 5 sudu makan, kukus lebih kurang 10-15 minit)
- Letakkan hawflakes pada setiap lapisan ganjil atau genap
- Setelah siap melapis, sejukkan dahulu dan sedia untuk dinikmati dan dihidangkan
No comments:
Post a Comment