Wednesday, October 5, 2011

POTATO BUN




Bahan-bahan doh:
  • 135 ml air sejuk dari peti ais
  • 3/4 sudu teh garam
  • 1 biji telur (~ 30 g)
  • 60 g ubi kentang lecek (direbus dahulu)
  • 300 g tepung roti (high protein)
  • 3/4 sudu besar susu tepung 
  • 50 g gula halus
  • 2 sudu teh yis
  • 1/2 sudu teh bread improver
  • 1/2 sudu teh bread softener
Bahan-bahan kastard:
  • 3/4 cawan susu segar
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar gula halus
  • 1 sudu teh butter
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-cara doh:
  • Satukan semua bahan doh, uli hingga sebati dan kenyal. Biar doh selama 45 minit. Doh akan naik 2-3 kali ganda
  • Kemudian, bahagikan doh kepada 12 bahagian yang sama besar (lebih kurang 55 g sebiji). Bulatkan setiap bahagian menjadi bebola dan susun di atas loyang yang telah disapu butter dan biarkan selama 45 minit sehingga doh naik
  • Setelah doh naik, sapukan permukaan doh dengan telur yang dicampurkan dengan sedikit susu segar 
  • Pipingkan kastard yang telah disediakan di atas doh mengikut corak yang diingini
  • Bakar pada suhu 180 (degree celsius) selama 30 minit atau sehingga masak keemasan
  • Setelah dikeluarkan dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter
  • Sedia untuk dinikmati
Cara-cara kastard:
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. Kacau sebati
  • Masak sehingga pekat dengan api perlahan
  • Sedia untuk digunakan




No comments:

Post a Comment