Bahan-bahan:
- 240 g tepung Hong Kong/ tepung halus/ tepung pau
- 1 sudu kecil double acting baking powder
- 1 sudu kecil yis
- 1/2 sudu teh garam
- 25 g lemak sayuran (shortening)
- 100 ml air suam
- 30 g gula halus
- 1/2 sudu kecil cuka
- Inti kacang merah atau inti lain
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan kecuali inti kacang merah. Gaul hingga sebati dan membentuk doh. Biarkan selama 45 minit. Doh akan naik dua kali ganda
- Keluarkan doh, uli sekejap. Bahagikan doh sama besar kepada 10 bahagian dan bulatkan
- Ambil satu bahagian, leperkan dan isi inti. Tutup kemas dan bulatkan. Letakkan di atas kertas minyak dan buat sehingga habis
- Rehatkan 25 minit, pau akan naik. Sementara itu, panaskan air kukusan
- Setelah air mendidih, masukkan pau ke dalam lengat kukusan, kukus selama 15 minit
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment