- 1 cawan butter
- 2 1/3 cawan gula kastor
- 5 biji putih telur (gred A)
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu teh esen vanila
- 1 1/2 cawan susu segar
- 3 cawan tepung gandum (diayak)
- 4 sudu teh baking powder
- Pewarna yang diingini (purple, biru, hijau, kuning, oren dan merah)
- 500 g readymade buttercream, krimwell (dipukul hingga kembang)
Cara-cara:
- Pukul butter dan gula kastor hingga kembang
- Masukkan putih telur dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan pula esen vanila. Pukul lagi
- Campurkan tepung, baking powder dan garam dalam satu bekas. Gaul sebati
- Masukkan campuran tepung dan susu cair ke dalam adunan butter secara berselang seli. Buat sampai habis. Gaul sebati
- Bahagikan adunan tadi kepada 6 bahagian secara sama banyak. Masukkan pewarna pada setiap satu bahagian. Kacau rata
- Isikan 1 bahagian adunan ke dalam loyang 9'' yang dilapik dengan kertas minyak
- Bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 15 minit atau sehingga masak. Setelah masak, ketepikan dan sejukkan
- Bakar lagi bahagian adunan selebihnya sehingga habis
- Lapiskan setiap bahagian dengan buttercream dan hias kek dengan kreativiti masing-masing
No comments:
Post a Comment