- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh bicarbonate soda
Bahan-bahan B (dipukul):
- 4 biji telur
- 1 3/4 cawan gula kastor
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak jagung
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 1/2 cawan air panas mendidih
Bahan-bahan (chocolate ganache):
- 300 g whipping cream
- 400 g coklat masakan
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu makan madu
- 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara (kek):
- Pukul bahan B sehingga kembang kecuali air panas
- Masukkan bahan A ke dalam adunan B sedikit demi sedikit dan dikaup balik
- Akhir sekali, masukkan air panas dan kacau sebati
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak dan dilanser sedikit butter
- Bakar kek pada suhu 175 (degree celcius) selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak
- Sejukkan dulu sebelum diletakkan chocolate ganache
Cara-cara (chocolate ganache):
- Panaskan whipping cream di atas api sederhana sehingga berbuih
- Kemudian, masukkan coklat masakan, butter, madu dan esen vanila
- Kacau sehingga sebati, pekat dan likat
- Tutup api dan sejukkan sebentar
- Sedia untuk dituang di atas kek
No comments:
Post a Comment