Bahan-bahan doh:
- 400 g tepung gandum (diayak)
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sudu besar butter
- 1/2 cawan air sejuk (kuantiti mungkin berubah mengikut keadaan doh)
- Sedikit garam
Bahan-bahan Inti:
- 1 tin besar sardin (Ayam brand, dilecek bersama sosnya)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 2 tangkai cabai hidup (dihiris)
- Sedikit jus limau nipis
- Sedikit gula dan garam
Cara-cara:
- Campurkan minyak masak dan butter di dalam periuk. Panaskan kedua-dua bahan ini sebentar (2-3 min)
- Tuangkan minyak dan butter yang telah dipanaskan tadi ke dalam tepung yang telah dicampurkan garam. Kacau dengan menggunakan senduk hingga sebati
- Kemudian, barulah dimasukkan air sejuk. Uli sehingga membentuk doh yang tidak melekat di tangan. Jika air kurang, bolehlah ditambah dan jika lebih, bolehlah dikurangkan
- Rehatkan doh di dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dicanai
- Untuk menyediakan inti, masukkan semua bahan inti di dalam periuk. Masak sedikit hingga sos sardin kering. Tutup api dan sejukkan sebentar. Sedia untuk digunakan
- Keluarkan doh dari peti sejuk, bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang sama besar
- Ambil satu bahagian, dan canaikan sehingga leper (jangan terlalu nipis atau tebal)
- Terap adunan yang telah dicanai dengan menggunakan acuan bulat
- Ambil dua bulatan yang telah diterap. Satu bahagian diletakkan inti, dan satu bahagian lagi untuk tutup bahagian yang diletakkan inti tadi
- Tekan sekelilingnya dan kelim seperti biasa. Buat hingga habis
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng dengan api perlahan. Setelah garing keemasan bolehlah diangkat dan ditoskan
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment