- 4 cawan beras basmathi (direndam 30 min, dicuci dan ditos)
- 4 1/2 cawan air
- 1 kiub pati ayam
- 2 helai daun pandan
- 4 batang serai (diketuk)
- 3 sudu besar minyak sapi
- Daun bawang dan daun sup (dihiris)
- Sedikit bawang goreng
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan tumis:
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi dan tumis bahan-bahan tumisan hingga garing dan naik bau
- Kemudian, masukkan beras, air, kiub pati ayam, daun pandan, serai dan garam. Gaul sebati
- Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
- Setelah masak, tabur daun bawang, daun sup, dan bawang goreng
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment