- Ikan temenung/ kembung atau ikan lain (dicuci dan dilumur dengan sedikit kunyit dan garam)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 batang serai (dikisar)
- Sedikit cabai kering (yang telah dikisar)
- Sedikit susu cair
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan kuali, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan garing
- Kemudian, masukkan cabai kering, kacau dan tumis sehingga garing
- Masukkan pula sedikit susu cair, garam dan gula. Kacau rata
- Tutup api dan sejukkan sebentar
- Letakkan ikan yang telah dilumur kunyit dan garam di atas loyang yang telah digris dengan sedikit minyak
- Letakkan sambal yang telah disediakan tadi di atas ikan
- Bakar api dengan menggunakan api grill, pada suhu 180 (degree celcius) selama 30 min atau sehingga masak
- Setelah masak, sapukan lagi sambal di atas ikan
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment