Wednesday, November 2, 2011

IKAN BAKAR


Bahan-bahan:
  • Ikan temenung/ kembung atau ikan lain (dicuci dan dilumur dengan sedikit kunyit dan garam)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • Sedikit cabai kering (yang telah dikisar)
  • Sedikit susu cair
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis
Cara-cara:
  • Panaskan kuali, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan garing
  • Kemudian, masukkan cabai kering, kacau dan tumis sehingga garing
  • Masukkan pula sedikit susu cair, garam dan gula. Kacau rata
  • Tutup api dan sejukkan sebentar
  • Letakkan ikan yang telah dilumur kunyit dan garam di atas loyang yang telah digris dengan sedikit minyak
  • Letakkan sambal yang telah disediakan tadi di atas ikan
  • Bakar api dengan menggunakan api grill, pada suhu 180 (degree celcius) selama 30 min atau sehingga masak
  • Setelah masak, sapukan lagi sambal di atas ikan
  • Sedia untuk dinikmati


No comments:

Post a Comment