Friday, November 11, 2011

CREAM PUFF CUSTARD CREAM

 



Bahan-bahan puff:
  • 100 g butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 150 g tepung gandum (diayak)
  • 2 biji telur + 2 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan kastard:
  • 1 biji kuning telur
  • 150 ml whipping cream
  • 1 1/4 sudu besar tepung kastard (diayak)
  • 25 g gula kastor
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
Cara-cara puff:
  • Di dalam satu bekas, campurkan tepung dengan garam
  • Masukkan butter dan air ke dalam periuk. Panaskan sehingga butter cair dengan api sederhana. Kemudian, masukkan campuran tepung dan garam. Kecilkan api dan kacau hingga sebati dan membentuk doh yang tidak melekat di periuk. Tutup api dan sejukkan sebentar
  • Pukul putih telur dahulu sehingga sedikit kembang. Dipukul pula, kuning telur (diperlu pukul lama)
  • Campurkan putih telur dan kuning telur. Kacau rata. Masukkan esen vanila. Kacau lagi
  • Apabila adunan doh telah suam, masukkan campuran telur ke dalamnya. Pukul hingga sebati. Adunan yang terhasil tidak terlalu keras dan tidak terlalu cair (lembut)
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag beserta nozel bintang, pipingkan adunan di atas loyang yang telah digris dengan sedikit butter
  • Bakar adunan pada suhu 200 (degree celcius) selama 30 min atau sehingga masak kekuningan
  • Sejukkan puff sebentar
  • Potong sedikit di bahagian tepi puff, dan pipingkan kastard ke dalam puff. Buat sehingga habis
  • Diayak sedikit gula ising ke atas puff sebagai penyeri
  • Sedia untuk dinikmati
Cara-cara kastard:
  • Masukkan kesemua bahan kastard ke dalam periuk. Pukul sedikit hingga sebati
  • Kemudian, masak di atas api yang sederhana sehingga pekat
  • Tutup api dan sejukkan sebentar
  • Masukkan kastard ke dalam piping bag
  • Sedia untuk dipipingkan ke dalam puff


No comments:

Post a Comment