Bahan-bahan puding roti:
- 10 keping roti (dipotong kiub)
- 3 keping roti (dipotong segitiga)
- 3 cawan susu cair
- 1/2 cawan gula kastor
- 6 biji telur
- 2 sudu teh esen vanila
- 150 g butter (dicairkan)
- Sedikit garam
- Kismis (kuantiti terpulang kepada individu)
- Almond flakes (kuantiti terpulang kepada individu)
Bahan-bahan sos kastard:
- 200 ml air
- 200 ml susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 sudu besar kastard
- 3 sudu besar gula kastor
Cara-cara puding roti:
- Roti yang dipotong kiub dan dipotong segitiga diletakkkan di dalam bekas yang berlainan
- Masukkan susu cair ke dalam kedua-dua bekas tadi, sedikit sahaja susu dimasukkan ke dalam bekas roti dipotong segitiga, selebihnya dimasukkan ke dalam bekas roti yang dipotong kiub (tujuannya adalah untuk mengembangkan roti)
- Cairkan butter dan ketepikan
- Pukul telur putih dengan gula sehingga kembang
- Pukul pula kuning telur (tak perlu pukul lama)
- Campurkan putih dan kuning telur. Masukkan esen vanila dan garam. Gaul sebati
- Campurkan adunan telur dengan roti yang dipotong kiub.Masukkan butter yang telah dicairkan dan juga kismis. Gaul sebati. Biarkan adunan seketika (5-10 min)
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilanser dengan sedikit butter
- Akhir sekali, susun roti yang dipotong segitiga yang telah kembang di atas adunan supaya kelihatan cantik selepas dibakar nanti
- Taburkan kismis dan almond flakes
- Bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama sejam atau sehingga masak
- Sejukkan dahulu dan sedia untuk dihidangkan bersama sos kastard
Cara-cara sos kastard:
- Campurkan kesemua bahan di dalam periuk hingga sebati
- Masak di atas api sederhana sehingga sos pekat
- Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan bersama puding roti
No comments:
Post a Comment