
Bahan-bahan:
- 500 g tepung gandum
- 80 g gula
- 1 biji telur
- 40 g butter (dicairkan)
- 1/2 tsp ibu roti (yis)
- 1/2 tsp soda bicarbonat
- sedikit garam
- 380 ml air
- Campurkan tepung, ibu roti, gula, butter cair, telur, garam dan air. Bancuh sehingga sebati. Bancuh macam nak buat adunan jemput-jemput
- Tutup bekas dan biarkan selama 45 minit sehingga kembang 2 kali ganda
- Setelah kembang, ayak soda bicarbonat ke dalam adunan dan biarkan 10 minit
- Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan. Guna minyak banyak supaya kuih bulat cantik
- Sedia untuk dinikmati. Sesuai untuk dimakan bersama pencicah kari, sambal tumis atau makan kosong bersama kopi panas

No comments:
Post a Comment