
Bahan-bahan:
- 1 biji kentang saiz sederhana (dibasuh, dipotong dadu dan dimasak sehingga lembut dengan sedikit air, setelah lembut, dikisar kentang dengan secawan air suam hingga halus)
- 5 g yis segera
- 1/3 cawan minyak masak/ minyak jagung
- 1/3 cawan air suam
- 1/4 tin susu cair
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu teh garam
- 500 g tepung gandum
- Campurkan kentang yang telah dikisar, yis, gula, garam, air suam, minyak masak/ minyam jagung, dan susu cair, gaul sebati
- Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit, uli sebati hingga menjadi doh yang lembut
- Bentukkan donut, biarkan donut naik 2x ganda
- Goreng dengan minyak panas, dengan api perlahan
- Taburkan gula, dan sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment