- 170 g butter
- 50 g gula ising
- 1 biji telur (gred C)
- 290 g tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanila
- Acuan tart
Cara-cara (Shell):
- Pukul butter dan gula hingga gula hancur (xperlu pukul lama sangat)
- Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit
- Uli sehingga menjadi doh yang lembut (doh tidak melekat di tangan)
- Untuk mendapatkan doh yang baik, masukkan doh di dalam plastik beg, simpan di dalam peti ais semalaman
- Setelah itu, ambil sedikit adunan, tekan di dalam acuan tart. Cucuk dasar acuan tart dengan garfu sebelum dibakar
- Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 20-25 minit atau sehingga masak
- Simpan shell di dalam bekas kedap udara
- Tunggu shell sejuk sebelum letakkan filling
Bahan-bahan (Filling):
- 250 g blueberry filling
- 250 g cream cheese
- 50 g gula kastor
- 1 biji telur (gred B)
- 1/2 sudu teh esen vanila
- Pewarna yang diingini (untuk loret di atas tart)
Cara-cara (Filling):
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim
- Masukkan esen vanila dan telur. Putar lagi. Sedia untuk digunakan
- Masukkan blueberry filling ke dalam piping bag. Pipingkan ke dalam shell
- Setelah itu, barulah pipingkan cheese filling yang telah disediakan tadi. Kaedah yang sama digunakan seperti pipingkan blueberry filling (guna piping bag yang berlainan)
- Setelah siap, campurkan sedikit pewarna yang diingini dengan cheese filling. Kacau sebati. Loretkan ke atas tart dengan menggunakan pencungkil gigi mengikut kreativiti tersendiri
- Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 5 minit. Sentuh filling dengan jari, jika tidak melekat, maknanya telah masak
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment