Sunday, September 25, 2011

UDANG BEREMPAH


Bahan-bahan:
  • Udang (dibersihkan)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 cm halia (dikisar)
  • Sedikit cabai kering (yang telah dikisar)
  • 3 keping asam gelugur
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari ikan
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis
Bahan-bahan tumis darat:
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit daun kari
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
Cara-cara:
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar sehingga garing dan naik bau
  • Kemudian, masukkan cabai kering. Kacau rata dan tumis sehingga garing
  • Masukkan semua rempah dan sedikit air. Kacau lagi. Akhir sekali, masukkan udang, asam gelugur, garam dan gula secukup rata
  • Biarkan mendidih dan tutup api. Ketepikan
  • Di dalam kuali, panaskan minyak, tumis bawang besar dan daun kari (sekejap sahaja, tak perlu garing). Tutup api dan tuangkan ke dalam udang berempah tadi. Kacau rata
  • Sedia untuk dihidangkan dan dinikmati


No comments:

Post a Comment