- Udang (dibersihkan)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 cm halia (dikisar)
- Sedikit cabai kering (yang telah dikisar)
- 3 keping asam gelugur
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar jintan putih
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar rempah kari ikan
- Sedikit air
- Minyak untuk menumis
Bahan-bahan tumis darat:
- Minyak untuk menumis
- Sedikit daun kari
- 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar sehingga garing dan naik bau
- Kemudian, masukkan cabai kering. Kacau rata dan tumis sehingga garing
- Masukkan semua rempah dan sedikit air. Kacau lagi. Akhir sekali, masukkan udang, asam gelugur, garam dan gula secukup rata
- Biarkan mendidih dan tutup api. Ketepikan
- Di dalam kuali, panaskan minyak, tumis bawang besar dan daun kari (sekejap sahaja, tak perlu garing). Tutup api dan tuangkan ke dalam udang berempah tadi. Kacau rata
- Sedia untuk dihidangkan dan dinikmati
No comments:
Post a Comment