- 250 g cream cheese
- 100 ml fresh milk
- 50 g butter
- 6 biji kuning telur
- 1 sudu besar esen lemon
- 60 g self raising flour (diayak)
- 20 g tepung jagung (diayak)
- 1/4 sudu kecil garam
Bahan-bahan B:
- 6 biji putih telur
- 1/4 sudu kecil cream of tartar (diayak)
- 140 g castor sugar
Cara-cara :
- Bahan-bahan A: Cairkan cream cheese, fresh milk dan butter di atas api yang sederhana sehingga larut dan sebati. Tutup api dan ketepikan
- Setelah sejuk, campurkan bahan-bahan A yang lain dan gaul sebati
- Bahan-bahan B: Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian, masukkan cream of tartar dan gula. Pukul lagi sehingga adunan menjadi meringue atau sehingga mencapai soft peak
- Campurkan adunan A ke dalam adunan B. Gaul sebati
- Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilanser dengan butter terlebih dahulu
- Bakar kek secara bain-marie (waterbath) pada suhu 160 (degree celcius) selama sejam atau sehingga masak
No comments:
Post a Comment