Monday, September 26, 2011

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE



Bahan-bahan A:
  • 250 g cream cheese
  • 100 ml fresh milk
  • 50 g butter
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sudu besar esen lemon
  • 60 g self raising flour (diayak)
  • 20 g tepung jagung (diayak)
  • 1/4 sudu kecil garam
Bahan-bahan B:
  • 6 biji putih telur
  • 1/4 sudu kecil cream of tartar (diayak)
  • 140 g castor sugar
Cara-cara :
  • Bahan-bahan A: Cairkan cream cheese, fresh milk dan butter di atas api yang sederhana sehingga larut dan sebati. Tutup api dan ketepikan
  • Setelah sejuk, campurkan bahan-bahan A yang lain dan gaul sebati
  • Bahan-bahan B: Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian, masukkan cream of tartar dan gula. Pukul lagi sehingga adunan menjadi meringue atau sehingga mencapai soft peak
  • Campurkan adunan A ke dalam adunan B. Gaul sebati
  • Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilanser dengan butter terlebih dahulu
  • Bakar kek secara bain-marie (waterbath) pada suhu 160 (degree celcius) selama sejam atau sehingga masak



No comments:

Post a Comment