Monday, September 12, 2011

YONG TAU FU

Bahan-bahan:
  • 10 tangkai cili kering
  • Gula melaka
  • Sedikit bijan goreng
  • Sedikit kacang tumbuk
  • Sedikit bawang goreng
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • Sedikit sos hoisin
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 50 ml air
  • Kangkung, sotong rendam, ketam, bebola, sosej dan lain-lain (direbus)
Cara-cara:
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang perlahan
  • Setelah garing, kisar cili kering dengan sedikit air dan belacan
  • Masukkan bahan yang telah dikisar di dalam periuk
  • Masukkan gula merah, gula, garam, kiub pati ikan bilis, sos hoisin dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kacau rata
  • Biarkan mendidih. Masak sehingga sos pekat dan likat
  • Tutup api. Taburkan sedikit bijan goreng, kacang tumbuk dan bawang goreng
  • Sedia untuk dinikmati bersama kangkung, sotong rendam, ketam, bebola, sosej dan lain-lain



No comments:

Post a Comment