- 10 tangkai cili kering
- Gula melaka
- Sedikit bijan goreng
- Sedikit kacang tumbuk
- Sedikit bawang goreng
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 kiub pati ikan bilis
- Sedikit sos hoisin
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 50 ml air
- Kangkung, sotong rendam, ketam, bebola, sosej dan lain-lain (direbus)
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang perlahan
- Setelah garing, kisar cili kering dengan sedikit air dan belacan
- Masukkan bahan yang telah dikisar di dalam periuk
- Masukkan gula merah, gula, garam, kiub pati ikan bilis, sos hoisin dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kacau rata
- Biarkan mendidih. Masak sehingga sos pekat dan likat
- Tutup api. Taburkan sedikit bijan goreng, kacang tumbuk dan bawang goreng
- Sedia untuk dinikmati bersama kangkung, sotong rendam, ketam, bebola, sosej dan lain-lain
No comments:
Post a Comment