Bahan-bahan:
- 300 ml susu segar
- 6 keping keju (kraft/ cheesedale)
- 110 g butter
- 3 biji telur gred A
- 90 g gula halus
- 110 g tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanila
- Blueberry filling secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 180 (degree celcius), gris loyang dengan butter atau alaskan dengan baking paper
- Panaskan susu segar di dalam periuk bersama dengan kepingan keju dan butter dengan api perlahan. Kacau sehingga cair dan ketepikan
- Asingkan putih telur dan kuning telur
- Pukul putih telur sehingga berbuih dan kembang. Kemudian, masukkan gula halus dan pukul lagi sehingga menjadi meringue (adunan betul-betul ringan dan jika diterbalikkan bekas, adunan tidak tumpah)
- Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan pada adunan susu yang telah dipanaskan tadi. Kacau perlahan
- Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan tadi dan kaup balik sehingga sebati
- Setelah itu, masukkan pula adunan meringue dan kaup balik sehingga sekata
- Masukkan esen vanila dan sebatikan adunan
- Ambil loyang yang sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan dan picitkan blueberry filling (gunakan piping bag) dengan cara bulatan di sekeliling adunan
- Setelah itu, letakkan lagi 2 senduk adunan dan ulangi langkah di atas sehingga adunan habis
- Bakar pada suhu 175 (degree celcius) dengan menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang yang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar) selama 1 jam atau sehingga masak
No comments:
Post a Comment