Bahan-bahan (base):
- 250 g biskut digestive
- 100 g butter cair
- 250 g cream cheese
- 90 g gula kastor
- 1 tin buah peach (diasingkan buah dan sirap; 120g buah peach dipotong dadu)
- 100 ml sirap peach
- 1 1/2 sudu besar gelatin
- 50 ml air
- 1 sudu besar jus lemon
- 200 ml whipping cream
Bahan-bahan (jeli):
- 1 paket jeli (original)
Cara-cara:
- Untuk base, hancurkan biskut hingga halus, masukkan mentega cair, gaul rata kemudian tekan padat ke dasar loyang (loyang saiz 8''). Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit
- Masukkan air ke dalam bekas, taburkan gelatin, biarkan selama 2 minit hingga gelatin kembang. Kemudian, panaskan gelatin secara double boil hingga gelatin larut. Angkat dan masukkan sirap buah peach, kacau rata. Ketepikan
- Pukul whip cream hingga kental, masukkan jus lemon. Ketepikan
- Pukul cream cheese dan gula hingga rata. Masukkan gelatin, putar hingga rata dan tidak berketul. Masukkan whip cream dan kaup balik hingga sebati
- Atur buah peach yang didadu di atas base, kemudian tuangkan cream cheese, ratakan. Simpan selama 4 jam atau semalaman di dalam peti sejuk
- Keluar dari peti sejuk, susunkan hirisan buah peach di atas kek. Sediakan jeli mengikut arahan pada kotak. Biarkan sejuk sebentar dan sudukan jeli perlahan-lahan di atas kek dan biarkan jeli beku
No comments:
Post a Comment