- Kulit udang
- 250 ml air
- 4 ulas bawang putih (dimesin)
- 6 sudu besar sos tiram
- 3 sudu kecil kicap pekat'
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 sudu kecil petis
- 1 kiub pati ikan bilis
- 2 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil gula
Bahan-bahan (untuk mee):
- Kuey teow
- Cili boh
- Udang
- Kerang
- Kucai
- Taugeh
- Telur
- Minyak masak
- Sedikit cuka
- Sedikit air
Cara-cara (untuk paste):
- Rebus kulit udang dengan air hingga mendidih. Kemudian, toskan. Buang kulit dan ambil air rebusan udang
- Campurkan air rebusan udang dengan semua bahan untuk paste, reneh hingga menjadi paste yang agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk
Cara-cara (untuk mee):
- Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan cili boh, udang, kerang dan cuka. Tumis hingga garing
- Kemudian, masukkan paste yang telah disediakan terlebih dahulu (kuantiti mengikut citarasa)
- Boleh tambah sedikit air, jika ingin sedikit berkuah atau basah
- Dengan api yang besar, masukkan telur. Biarkan sebentar. Kemudian, kacau
- Masukkan kucai dan kuey teow. Gaul rata
- Akhir sekali, masukkan taugeh, kacau sebati (xperlu masak lama). Tutup api. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment