Friday, August 19, 2011

ROTI SARDIN GULUNG


Bahan-bahan:
  • 2 buku roti sandwich biasa (yang pjg)
  • 4 biji telur
  • Sedikit garam
  • Bread crumb
  • Minyak untuk mengoreng
Bahan-bahan Inti:
  • 1 tin besar + 1 tin kecil sardin (ayam brand)
  • 2 biji limau nipis (ambil jus)
  • 2 biji cili merah (dihiris)
  • 3 biji bawang besar (dihiris)
  • Daun sup dan daun bawang (dihiris kasar)
  • Sedikit gula dan garam
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
  • Kacau rata. Masukkan bahan-bahan lain, apabila kering, tutup api dan ketepikan
  • Nipiskan roti dengan penggiling dan dibuang kulit roti
  • Sapukan inti di atas roti dan gulungkan. Gamkan dengan sedikit tepung gandum yang telah dibancuh dengan sedikit air
  • Celupkan roti dalam telur yang telah dipukul dengan sikit garam
  • Golekkan gulungan roti di atas breadcrumb
  • Gorengkan dalam kuali leper sehingga kuning keemasan
  • Angkat dan toskan
  • Sedia untuk dihidangkan dengan sos cili




No comments:

Post a Comment