Friday, December 23, 2011

KEK PUDING KARAMEL




Bahan-bahan karamel:
  • 60 g gula halus
  • 2 sudu besar air
Bahan-bahan puding:
  • 2 biji telur
  • 400 ml susu cair
  • 35 g gula halus
  • Sedikit esen vanila
Bahan-bahan kek:
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 60 g gula halus
  • 2 biji telur (asingkan putih dan kuning telur)
  • 20 g butter (dicairkan)
  • 20 ml air
  • 1/2 sudu kecil bikarbonat soda (diayak)
  • 1/2 sudu kecil cream of tartar (diayak)
  • Pewarna yang diingini
Cara-cara karamel:
  • Panaskan gula halus sehingga keperangan. Tutup api dan masukkan air. Kacau hingga sebati
  • Ketika masih panas, masukkan karamel ke dalam loyang yang telah digris dengan sedikit marjerin. Ratakan ke seluruh permukaan. Ketepikan
Cara-cara puding:
  • Campurkan kesemua bahan ke dalam bekas. Kacau hingga gula hancur dan sebati. Tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi. Ketepikan
Cara-cara kek:
  • Pukul putih telur, cream of tartar dan separuh gula halus (30 g) sehingga kembang dan kental (soft peak, bla diterbalikkan, adunan tak jatuh)
  • Pukul pula kuning telur dengan separuh lagi gula halus (30 g) sehingga berkrim
  • Campurkan adunan putih dan kuning telur. Kacau sebati
  • Masukkan pula tepung gandum, butter, air dan bikarbonat soda. Kaup balik sehingga sebati
  • Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian secara sama banyak. Letakkan sedikit pewarna yang digemari dan kacau hingga sebati
  • Masukkan adunan kek ke dalam loyang yang berisi karamel dan puding tadi secara berselang-seli. Lakukan sehingga habis
  • Letakkan loyang adunan ke dalam loyang yang lebih besar yang berisi air suam
  • Bakar adunan pada suhu 170 (degree celcius) selama 40 minit atau sehingga masak
  • Apabila masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dibalikkan
  • Sedia untuk dinikmati. Lebih enak dimakan setelah disejukkan terlebih dahulu



No comments:

Post a Comment