- 500 g mee hokkien ataupun mee kuning leper
- 500 g udang - buang kulit dan bersihkan
- 100 g isi ayam - potong dadu
- 1 biji lobak merah - hiris halus memanjang
- 6 keping cendawan shiitake - hiris sederhana halus
- 5 batang jagung muda - belah empat secara memanjang
- 1 pokok sawi siew pak choy - dikerat dua secara memanjang
- 2 sudu besar cili kisar
- 3 ulas bawang putih - dimesin
- 1 biji bawang besar - dimesin
- 3 sudu besar kicap mee
- 2 sudu besar minyak sotong
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 cawan air
- 1 sudu kecil tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar. Kacau hingga layu sedikit kemudian masukkan cili kisar dan kacau dari semasa ke semasa hingga pecah minyak
- Masukkan isi ayam dan kacau seketika kemudian masukkan air, udang, lobak merah, jagung, kicap mee, minyak sotong, sos tiram, garam dan gula. Kacau dan biarkan mendidih
- Masukkan mee, kacau dan masukkan sawi siew pak choy serta cendawan. Kacau lagi hingga rata
- Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau dan padamkan api. Hidang panas-panas bersama cili jeruk atau cili kicap
No comments:
Post a Comment