Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
- 3 sudu besar cabai kering yang telah dikisar (kalau suka pedas boleh tambah)
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar sos tiram
- 5 tangkai daun kari
- Air secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit minyak bijan (untuk menumis)
- Minyak untuk menggoreng dan menumis
- Sedikit serbuk kunyit
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 6 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 inci halia (dikisar)
Cara-cara:
- Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak bersama sedikit minyak bijan, tumiskan bahan2 kisar dan cabai kisar sehingga wangi dan pecah minyak
- Masukkan daun kari dan kacau rata
- Biarkan seketika sambil dikacau selalu
- Kemudian masukkan kicap pekat dan sos tiram, tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit
- Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment