Wednesday, April 28, 2010

AYAM PENGIKAT KASIH


Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 3 sudu besar cabai kering yang telah dikisar (kalau suka pedas boleh tambah)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 5 tangkai daun kari
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak bijan (untuk menumis)
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 6 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 inci halia (dikisar)

Cara-cara:

  • Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  • Panaskan minyak masak bersama sedikit minyak bijan, tumiskan bahan2 kisar dan cabai kisar sehingga wangi dan pecah minyak
  • Masukkan daun kari dan kacau rata
  • Biarkan seketika sambil dikacau selalu
  • Kemudian masukkan kicap pekat dan sos tiram, tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit
  • Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
  • Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk
  • Angkat dan sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment