Bahan-bahan (daging kicap) :
- Sedikit daging (dihiris sederhana)
- Sedikit kunyit
- Garam
- Sedikit air
- Cuka
- Kicap masin
- Minyak masak
- Semangkuk nasi
- 1 biji bawang besar (dihiris dadu)
- 2 ulas bawang putih (dihiris dadu)
- Daging kicap
- Sedikit sos tiram
- Sedikit kicap masin
- Sayur kobis (dihiris panjang)
- Bawang goreng
- Minyak sapi untuk menumis
- Gaulkan daging dengan garam dan kunyit
- Panaskan minyak masak di dalam kuali
- Setelah minyak panas, masukkan daging, digoreng sedikit
- Masukkan air, masak hingga daging betul-betul empuk
- Setelah daging empuk dan air kering, masukkan kicap masin dan cuka, dikacau sebati
- Tutup api, dan alihkan ke tepi
- Di dalam kuali yang lain, panaskan minyak sapi
- Kemudian, tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing dan naik bau
- Masukkan daging kicap beserta dengan sedikit minyak daging kicap
- Setelah itu, masukkan sayur kobis, kicap masin, sos tiram dan nasi
- Dikacau hingga rata dan masak
- Ditutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama bawang goreng
No comments:
Post a Comment