Thursday, April 22, 2010

BUBUR JAGUNG CERIA


Bahan-bahan:
  • 7 tongkol jagung manis (dihiris isinya)
  • Gula secukupnya
  • Sedikit garam
  • 2 mangkuk atau lebih santan pekat (bergantung pada kuantiti kuah yang dikehendaki)
  • 1 1/2 mangkuk kecil air
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • Segenggam sagu (dibilas dan ditoskan)
  • Segenggam cacar (direbus hingga lembut)
Cara-cara:
  • Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
  • Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam, sagu dan cacar. Biar mendidih dan masak
  • Pastikan kuah tidak terlalu cair atau pekat
  • Apabila mendidih, tutup api dan ketepikan
  • Sediakan untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment