Tuesday, April 20, 2010

CUCUR JAGUNG


Bahan-bahan:
  • 2 tongkol cucur jagung (1 tongkol dikopek isi jagung sebiji2, 1 lagi dihiris isi dgn pisau dan dikikis)
  • 3 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 genggam udang kering (dikisar)
  • Sedikit udang hidup
  • 5-6 tangkai cabai hidup (dikisar)
  • 1 batang carrot (diparut pjg2, dicelur sedikit)
  • 2 biji telur
  • Sedikit gula dan garam
  • Secekak daun bawang (dihiris sebesar 1.5 cm)
  • Tepung gandum (kuantiti agak2)
  • Sedikit air
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
  • Kisar bahan2 seperti cabai hidup + udang kering hingga sebati
  • Di dalam bekas, masukkan jagung + bahan-bahan kisar + bahan-bahan hirisan (bawang + daun bawang) + udang hidup + carrot + telur + tepung gandum + garam dan gula
  • Bancuh campuran di atas dengan air (pastikan bancuhan tidak terlalu cair atau pekat) dan kacau hingga sebati
  • Panaskan minyak di dalam kuali, apabila minyak telah panas, masukkan bancuhan dengan menggunakan sudu besar
  • Goreng hingga garing dan keemasan
  • Sediakan untuk dihidangkan bersama sos cili

No comments:

Post a Comment