Bahan-bahan:
- 2 tongkol cucur jagung (1 tongkol dikopek isi jagung sebiji2, 1 lagi dihiris isi dgn pisau dan dikikis)
- 3 biji bawang besar (dihiris)
- 2 genggam udang kering (dikisar)
- Sedikit udang hidup
- 5-6 tangkai cabai hidup (dikisar)
- 1 batang carrot (diparut pjg2, dicelur sedikit)
- 2 biji telur
- Sedikit gula dan garam
- Secekak daun bawang (dihiris sebesar 1.5 cm)
- Tepung gandum (kuantiti agak2)
- Sedikit air
- Minyak masak untuk menggoreng
- Kisar bahan2 seperti cabai hidup + udang kering hingga sebati
- Di dalam bekas, masukkan jagung + bahan-bahan kisar + bahan-bahan hirisan (bawang + daun bawang) + udang hidup + carrot + telur + tepung gandum + garam dan gula
- Bancuh campuran di atas dengan air (pastikan bancuhan tidak terlalu cair atau pekat) dan kacau hingga sebati
- Panaskan minyak di dalam kuali, apabila minyak telah panas, masukkan bancuhan dengan menggunakan sudu besar
- Goreng hingga garing dan keemasan
- Sediakan untuk dihidangkan bersama sos cili
No comments:
Post a Comment