Bahan-bahan:
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 batang serai (dititik)
- Cabai kering yang telah dimesin (kuantiti mengikut citarasa)
- Sedikit udang hidup (saiz sederhana)
- Sedikit isi ayam (dipotong kiub)
- Sedikit sos tiram (jenama maggi)
- Paste Thai Tomyam (peace brand)
- 1 paket jagung (dipotong panjang)
- 1 batang carrot (dipotong panjang)
- Sedikit bunga kobis
- 5-6 batang cili padi (dititik)
- 5-6 papan megi (jenama vit, direbus hingga empuk dgn sedikit minyak masak)
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air
- 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
- Sedikit daun bawang dan daun sup (dihiris 1.5 cm)
- Sedikit bawang goreng
- Minyak masak untuk menumis
- Panaskan minyak di dalam kuali. Setelah panas, tumis bawang besar, bawang putih dan serai hingga garing dan naik bau
- Kemudian, masukkan cabai kering yang telah dimesin dan paste Thai Tomyam. Tumis sehingga garing
- Masukkan pula, sos tiram, garam, gula, sedikit air, udang dan isi ayam
- Campurkan jagung, carrot dan bunga kobis. Masak sehingga mendidih dan sayur empuk
- Akhir sekali, masukkan megi, jus limau nipis, cili padi, daun sup dan daun bawang. Kacau sehingga sebati
- Tutup api, sedia untuk dihidangkan bersama bawang goreng
No comments:
Post a Comment