Saturday, April 3, 2010

MEGI GORENG ALA TOMYAM


Bahan-bahan:
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • Cabai kering yang telah dimesin (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sedikit udang hidup (saiz sederhana)
  • Sedikit isi ayam (dipotong kiub)
  • Sedikit sos tiram (jenama maggi)
  • Paste Thai Tomyam (peace brand)
  • 1 paket jagung (dipotong panjang)
  • 1 batang carrot (dipotong panjang)
  • Sedikit bunga kobis
  • 5-6 batang cili padi (dititik)
  • 5-6 papan megi (jenama vit, direbus hingga empuk dgn sedikit minyak masak)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air
  • 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • Sedikit daun bawang dan daun sup (dihiris 1.5 cm)
  • Sedikit bawang goreng
  • Minyak masak untuk menumis
Cara-cara:
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Setelah panas, tumis bawang besar, bawang putih dan serai hingga garing dan naik bau
  • Kemudian, masukkan cabai kering yang telah dimesin dan paste Thai Tomyam. Tumis sehingga garing
  • Masukkan pula, sos tiram, garam, gula, sedikit air, udang dan isi ayam
  • Campurkan jagung, carrot dan bunga kobis. Masak sehingga mendidih dan sayur empuk
  • Akhir sekali, masukkan megi, jus limau nipis, cili padi, daun sup dan daun bawang. Kacau sehingga sebati
  • Tutup api, sedia untuk dihidangkan bersama bawang goreng

No comments:

Post a Comment