Bahan-bahan (karamel):
- 70 g gula
- 2 sudu kecil air
- 2 sudu besar air suam
- 180 g cream cheese
- 70 g gula pasir
- 3 biji telur
- 450 g susu segar
- 1 sudu kecil jus lemon
Cara-cara (karamel):
- Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang
- Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam
- Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai
- Ketepikan dan sejukkan sebentar
- Pukul cream cheese dengan gula sehingga sebati. Kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga sebati (tak perlu kembang)
- Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam adunan di atas tadi dan dikacau
- Dimasukkan jus lemon
- Blender sebentar adunan tadi supaya betul-betul sebati
- Tapis dan tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel
- Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celsius selama 40-45 minit
- Sejukkan sebelum dihidang
No comments:
Post a Comment