Wednesday, April 21, 2010

CARAMEL CHEESE PUDDING


Bahan-bahan (karamel):
  • 70 g gula
  • 2 sudu kecil air
  • 2 sudu besar air suam
Bahan-bahan (puding):
  • 180 g cream cheese
  • 70 g gula pasir
  • 3 biji telur
  • 450 g susu segar
  • 1 sudu kecil jus lemon
Cara-cara (karamel):
  • Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang
  • Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam
  • Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai
  • Ketepikan dan sejukkan sebentar
Cara-cara (puding):
  • Pukul cream cheese dengan gula sehingga sebati. Kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga sebati (tak perlu kembang)
  • Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam adunan di atas tadi dan dikacau
  • Dimasukkan jus lemon
  • Blender sebentar adunan tadi supaya betul-betul sebati
  • Tapis dan tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel
  • Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celsius selama 40-45 minit
  • Sejukkan sebelum dihidang

No comments:

Post a Comment