Bahan-bahan (roti jala):
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 bij telor
- 1 sudu kecil garam halus
- beberapa titik pewarna kuning atau hijau
- 1 tin besar sardin (Ayam Brand) - buang sosnya
- 2 biji bawang besar - dadu
- 5 ulas bawang putih - cincang
- 2 sudu besar cabai kering yang telah dikisar
- Sedikit air asam jawa atau jus limau nipis
- Garam dan gula secukup rasa
- Masukkan semua bahan dalam blender, blend hingga semua sebati
- Perapkan selama 1/2 jam
- Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali
- Gunakan api perlahan
- Masak lebih kurang 1 minit
- Angkat dan gulung atau lipat ikut suka
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili kisar
- Masukkan air asam jawa dan sardin, masak sebentar sambil dihancur-hancurkan isi sardin
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Masak biar agak pekat, angkat dan sejukkan
- Sediakan roti jala dan lipat sikit tepinya dan letakkan inti sardin tadi
- Lipat pula tepi kiri dan kanan roti jala dan gulung
- Buat hingga habis
No comments:
Post a Comment